Помня първия запис на първото ми значимо произведение  – симфоничната

...
Помня първия запис на първото ми значимо произведение  – симфоничната
Коментари Харесай

Композиторът Ангел Котев за пътя в музиката, своите вдъхновения и предстоящия авторски концерт

" Помня първия запис на първото ми значимо произведение  – симфоничната поема " Оцелялото Четвероевангелие ". Осъществи го Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на „ патриарха “ Васил Стефанов, през 1980 година Никога няма да не помни това прекарване. Бях напълно млад композитор, беше голяма чест за мен. Последва дългогодишно съдействие с този оркестър, който осъществя осъществяванията на съвсем всички мои симфонични произведения. Вокалната група " Радиодеца " включи в репертоара си към 20 мои песни и така нататък “ – напомня си композиторът Ангел Котев, който неотдавна навърши 70 години. Това е и празничният мотив да предложения през днешния ден – 9 май, свои сътрудници, другари и фенове на авторски концерт в зала " Филип Кутев " на Съюза на българските композитори . Програмата включва камерни творби в осъществяване на известни български инструменталисти, измежду които са проф. Филип Павлов (пиано), проф. Росен Идеалов (кларинет), Явор Желев (флейта), Милена Вълова (цигулка), Вълчан Вълчанов (обой), младата пианистка Александра Иванова и други

Наред с творби в симфонични, камерни и вокални жанрове, в своята креативна биография Ангел Котев е записал не малко заглавия в региона на филмовата и електронно-акустичната музика. Има издадени четири дългосвирещи плочи, голям брой компактдискове. А неговата “Българска рапсодия ” е написана по поръчка на американския диригент Йънг Хо Пак и е изпълнена в поредност от концерти през 1997 година в Съединени американски щати. Особен интерес съставляват и неговите две музикално-сценични произведения:

" Първият балет се назовава " Бариерата ", по едноименното произведение на Павел Вежинов – споделя композиторът. – През 1983 година беше подложен от Балетно студио ˮАрабеск ”, с хореограф Маргарита Арнаудова, основателката на тази превъзходна професионална групировка. Постановката имаше триумф, остана в афишите четири сезона, което по никакъв начин не е малко. Тогава писаха, че това е първият български балет на модерна тематика. По мотив 40-годишния празник на “Арабеск ” ми поръчаха да напиша ново произведение за трупата. Нарича се “Прозрението на Камъка “. Избрах метафизичен сюжет, в центъра му е кръговратът на живота. Вдъхновението пристигна от скулптурния парк на Густав Вигеланд в Осло – Норвегия, където началото, развиването, краят и, в действителност, безкраят на живота са пресъздадени в красиви статуи. Тази жизнеутвърждаваща концепция се пробвах да превъплътя в творбата, което беше сложено през 2008 година от Боряна Сечанова и Олеся Пантикина.

Писал съм и значително детска музика. Убеден съм, че основаването на творби за деца е изключителна отговорност, тъй като изкуството е значима част от тяхното образование. “

Ангел Котев споделя още, че и до през днешния ден пази голяма признателност и почитание към своя преподавател по комбинация – проф. Александър Райчев, чиято 100-годишнина означаваме през 2022 година Както и към своите родители, в чийто дом от дете е участвал на безчет спонтанни концерти с присъединяване на известни инструменталисти и солисти от операта и оперетата в София. Композиторът продължава да твори интензивно. Съвсем неотдавна е приключил третата си симфония. Радостен е и с триумфите на щерка си – цигуларката Лиана Котева, която от години свири в Симфоничен оркестър Рочестър – Съединени американски щати.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР